Sürdürülebilirlik
2/7/2025
Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Rosatom şirketlerinden Rusatom Energy International CEO’su Anton Dedusenko, İstanbul’da düzenlenen 11. Nükleer Santraller Zirvesi kapsamında açıklamalarda bulundu. Zirve, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğiyle, Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) iş birliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğin global iletişim ortağı Anadolu Ajansı oldu.
Dedusenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk ünitesinde genel inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve devreye alma süreci kapsamında deneme çalışmalarının başlatıldığını belirtti. Sürecin kritik önemde olduğunu vurgulayan Dedusenko, “Bu dönem, bir nükleer güç ünitesi için çok önemli bir dönem. Gelinen aşamada, karşılaştığımız bazı zorluklara rağmen her şey takvime göre ilerliyor. Birinci ünitenin şalt sahasının elektrik iletim sistemine bağlanması için bu yıl içinde hazırlık çalışmaları yapmayı öngörüyoruz.” dedi.
Türkiye'nin iklim hedefleriyle ilgili değerlendirmede de bulunan Dedusenko, Akkuyu NGS’nin, ülkenin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. “Akkuyu NGS projesi, Türkiye'nin karbon emisyonlarının yüzde 20'sinin düşürülmesine katkıda bulunacak. Bu da çok önemli bir katkı demek.” ifadelerini kullandı.
Rosatom’un Türkiye’de ikinci bir nükleer güç santrali kurmak üzere Sinop’ta yürüttüğü müzakerelere dair bilgi veren Dedusenko, görüşmelerin birkaç yıldır sürdüğünü belirtti. “Türkiye'deki ortaklarımızla müzakereler birkaç yıldır devam ediyor. Türk ortaklarımızla önemli ilerlemeler kaydettik. Bu süreç kapsamında bu yıl teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları sunmaya hazırız ancak nihai karar her zaman Türk tarafına aittir. Halihazırda bu görüşmeler devam etmektedir.” dedi.
Dedusenko ayrıca, Akkuyu NGS projesinde tecrübe kazanan Türk şirketlerine de Rosatom’un uluslararası projelerinde yer alma çağrısında bulundu. “Türk şirketlerinin kesinlikle bir avantajı var, çünkü onlar Akkuyu NGS gibi bir projeden geçmiş durumdalar.” ifadeleriyle bu iş birliğine açık olduklarını vurguladı.
Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat gücünde dört reaktörden oluşacak. İlk ünitenin devreye alınmasının ardından, diğer üç ünitenin de birer yıl arayla hizmete girmesi planlanıyor. Santral tam kapasiteye ulaştığında, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu tek başına karşılayabilecek. Santralin planlanan işletme ömrü 60 yıl olup, bu sürenin 20 yıl daha uzatılabilmesi teknik olarak mümkün.
Akkuyu’ya ek olarak Türkiye, Sinop ve Trakya’da da büyük ölçekli nükleer enerji santralleri kurmayı planlıyor. Ülkenin hedefi, 2050 yılına kadar toplam 20 bin megavat kurulu nükleer güce ulaşmak.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/gundem/akkuyu-nukleer-as-ilk-unitede-devreye-alma-sureci-basladi/3618853