Yapay Zeka
30/6/2025
SoftBank, OpenAI ile ilişkisini derinleştirmeye devam ediyor. Şirketin CEO’su Masayoshi Son, Cuma günü yaptığı açıklamada, Japon teknoloji devinin “yapay süper zeka” vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla OpenAI’ye tamamen odaklandığını söyledi.
2024 yılı boyunca SoftBank, OpenAI’ye yönelik yatırımlarını artırdı ve 500 milyar dolarlık Stargate projesi gibi ortak girişimlere katıldı. Son’a göre şirket artık OpenAI’ye “tam anlamıyla içeride” ve halka açık olmayan, kâr etmeyen bu şirkete yönelik planlanan toplam yatırım miktarı yaklaşık 4,8 trilyon Japon yeni (33,2 milyar dolar) seviyesine ulaştı.
“OpenAI’nin sonunda halka arz edileceğini ve bana göre dünyanın en değerli şirketi olacağını düşünüyorum.” diyen Son, aynı zamanda “Böyle bir şirkete yatırım yapmak cesaret ister.” ifadelerini kullandı.
Son’un bu inancı yeni değil. Hissedarlar toplantısında, 2019 öncesinde OpenAI CEO’su Sam Altman’ın, SoftBank’in şirkete 10 milyar dolar yatırım yapıp yapmayacağını sorduğunu açıkladı.
“Evet dedim, yapmak istiyordum... Ciddiydim çünkü Vision Fund’ın performansı sayesinde finansal kaynaklara sahiptim. Ama belli ki Sam başka potansiyel yatırımcılarla da konuştu ve sonunda Microsoft’u seçtiler.” dedi.
Microsoft, OpenAI ile yaptığı anlaşmayla şirketin araştırmaları, ürünleri ve geliştirici API’leri için özel bulut altyapı sağlayıcısı olmuştu. Ancak yılın başında, Microsoft bu özel sağlayıcı statüsünü kaybetti.
İlişkilerin şu anda zayıfladığı görülüyor. Son raporlara göre Microsoft, OpenAI'nin daha geleneksel bir kâr amaçlı şirket haline gelmesini amaçlayan yeniden yapılanma planını henüz onaylamadı.
Son, gelişmelere değinerek Altman’ın ilk stratejik ortak olarak Microsoft yerine SoftBank’i seçmesi gerektiğini ima etti. Ancak, o dönemde SoftBank’in Microsoft’a kıyasla daha küçük olduğunu ve Microsoft’un küresel tedarik zinciri, teknik yetenekleri ve marka değeri gibi avantajlara sahip olduğunu da kabul etti.
SoftBank, daha önce OpenAI’nin Mart ayındaki son finansman turuna yaptığı 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdünü, şirket 31 Aralık’a kadar kâr amaçlı yapıya geçmezse 20 milyar dolara düşürebileceğini bildirmişti fakat Son, Cuma günü yaptığı açıklamada, OpenAI’ye yönelik inancının daha da güçlendiğini belirterek, Microsoft’la ne yaşanırsa yaşansın SoftBank’in şirketle olan ilişkisini derinleştirmeye devam edeceğini ifade etti.
Masayoshi Son’un OpenAI’ye duyduğu ilginin merkezinde, SoftBank’i “yapay süper zeka” (ASI) çağının lideri hâline getirme arzusu yatıyor. Son, bu kavramı “insanlardan 10.000 kat daha zeki” bir yapay zeka olarak tanımlıyor.
Cuma günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Önümüzdeki on yıl içinde yapay süper zeka çağında endüstrinin organizatörü olarak SoftBank’in en büyük platform sağlayıcısı olmasını istiyorum.”
Bu hedef doğrultusunda Son, OpenAI ile kurulan ortaklığın, 2016 yılında satın alınan İngiliz yarı iletken şirketi Arm ile birlikte, SoftBank’in ASI vizyonu için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Şirketin yapay zeka alanındaki agresif hamleleri artarak sürüyor. SoftBank, bu yılın başlarında ABD merkezli çip tasarımcısı Ampere’yi 6,5 milyar dolara satın aldı.
Bloomberg News, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Son’un ayrıca ABD’de 1 trilyon dolarlık bir endüstriyel yapay zeka kompleksi kurmayı da değerlendirdiğini aktardı.
Kaynak:https://www.cnbc.com/2025/06/27/softbank-ceo-says-he-wanted-to-be-openai-early-investor.html