Yapay Zeka
27/5/2025
Axios'un haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), tüm vatandaşları ve ikamet edenler için ChatGPT Plus hizmetini ücretsiz sunacak ilk ülke olacak. Bu girişim, dünyanın en büyük yapay zeka süper bilgi işlem kümesini kurmayı amaçlayan ‘Stargate UAE’ projesi kapsamında OpenAI ile yapılan büyük bir yapay zeka ortaklığının parçası. Normalde aylık 20 dolara sunulan ChatGPT Plus, BAE’nin yapay zeka kapasitesini artırma hedefi doğrultusunda ücretsiz erişime açılacak.
Haber henüz resmi kaynaklardan doğrulanmadı.
OpenAI, “OpenAI for Countries” adlı yeni girişimi kapsamında, ülkelerin kendi ulusal hedeflerine uygun yapay zeka altyapılarını geliştirmelerine destek olmak amacıyla BAE merkezli teknoloji grubu G42 ile büyük çaplı bir YZ süper bilgisayar merkezi inşa etmek için ortaklık kurduğunu açıkladı.
The New York Times’ın haberine göre, OpenAI’nin BAE’deki bu süper bilgi işlem merkezi; Oracle, Nvidia, SoftBank, Cisco ve G42 gibi büyük teknoloji şirketleriyle birlikte yürütülen bir ortak girişimin parçası. İlk veri merkezinin gelecek yıl faaliyete geçmesi bekleniyor. G42 ayrıca, ABD'de kurulacak benzer OpenAI veri merkezlerine de yatırım yapacak ve BAE yatırımlarını dolar bazında birebir karşılayacak. OpenAI, toplam maliyeti açıklamamış olsa da, projenin her iki ülkede de on milyarlarca dolara mal olması bekleniyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman’ın, büyük ölçekli veri merkezleri kurma yönündeki küresel stratejisi, bu yeni BAE anlaşmasıyla ivme kazandı. Bu gelişme, Altman’ın iddialı “Stargate” vizyonuyla doğrudan örtüşüyor. Proje, kısa süre önce imzalanan ABD-BAE anlaşması kapsamında Abu Dabi’de inşa edilecek dev yapay zeka kampüsünü de içeriyor. 5 gigavat enerjiyle çalışacak bu kampüs, bir ABD eyaleti olan Minnesota’nın enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacak ve ABD dışındaki en büyük yapay zeka projesi olma özelliğini taşıyacak.
BAE’nin OpenAI ile yürüttüğü bu yapay zeka ortaklığı, Washington’da çeşitli tartışmalara yol açtı. Trump döneminde görev yapan yapay zeka danışmanı David Sacks gibi isimler, Körfez’de Çin yerine ABD destekli yapay zeka teknolojilerinin teşvik edilmesini olumlu karşılarken; bazı kesimler, ulusal güvenlik endişeleri dile getirerek bu tür projelerin neden ABD içinde yapılmadığını sorguluyor. Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna, veri merkezinin neden Pennsylvania ya da Ohio gibi eyaletlere kurulmadığını eleştirerek “neden içeride değil?” sorusunu gündeme getirdi. Altman ise eleştirileri şu sözlerle yanıtladı: “Eleştirenler saf. Bu, stratejik bir hamleydi.” diyerek projeyi savundu.