Yapay Zeka

12/5/2025

Amazon, “Kiro” Kod Adlı Yeni Yapay Zeka Tabanlı Kodlama Aracını Geliştiriyor

Yapay zeka(YZ) tabanlı kodlama asistanları hızla popülerlik kazanırken, Amazon da bu alanda söz sahibi olmayı hedefliyor. Business Insider tarafından elde edilen dahili bir belgeye göre, Amazon Web Services (AWS), “Kiro” kod adlı yeni bir YZ kodlama aracı üzerinde çalışıyor.

Belgelerde, Kiro’nun kullanıcı komutlarını ve mevcut verileri analiz ederek “neredeyse gerçek zamanlı” kod üretebilen YZ ajanlarını kullanan bir yazılım geliştirme uygulaması olduğu ifade ediliyor. Kiro, hem web hem de masaüstü uygulaması olarak çalışacak şekilde tasarlanıyor ve birinci ve üçüncü taraf YZ ajanlarıyla entegre edilebilecek. Bunun yanında bilgi tabanları, uzantılar ve temalarla uyum sağlayarak geliştirici verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

Amazon, Kiro’nun çok modlu bir arayüz sunacağını, böylece geliştiricilerin yalnızca metin değil, aynı zamanda görsel diyagramlar ve diğer bağlamsal verileri de girdi olarak kullanabileceğini belirtiyor. Şirketin halihazırda sunduğu Amazon Q isimli bir YZ kodlama asistanı bulunuyor. Ancak Business Insider’ın elde ettiği belgeye göre, Kiro bu çerçevenin ötesine geçerek birden fazla YZ ajanını kullanarak yazılım geliştirme süreçlerinin birçok yönünü otomatikleştirecek veya hızlandıracak daha geniş kapsamlı bir uygulama olacak.

Amazon’un açıklamasında, Kiro’nun teknik tasarım dokümanlarını otomatik olarak oluşturma, potansiyel sorunları tespit etme ve kod optimizasyonları sunma yeteneklerine sahip olacağı ifade ediliyor. Şirket belgede şu ifadeleri kullanıyor: “Yazılım geliştirmede YZ’nin kullanımını, inovasyonu katlanarak hızlandıracak ve ürün kalitesini artıracak şekilde yeniden hayal etmek için büyük bir fırsat var.”

Amazon’un Diğer YZ Kodlama Araçlarına Eleştirisi

Dahili belgede Amazon, mevcut YZ kodlama araçlarının “kod merkezli” arayüzlere sıkışmış olduğunu ve bunun geliştiricilerin hızını yavaşlattığını öne sürüyor. Kiro’nun amacı, yazılım geliştirmeyi “demokratikleştirerek” kod yazma süresini en aza indirmek ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmak.

Belgede yer alan bilgilere göre, AWS başlangıçta Kiro’yu Haziran ayı sonunda piyasaya sürmeyi planlamıştı, ancak bu zaman çizelgesinin hala geçerli olup olmadığı belirsizliğini koruyor. AWS sözcüsü, Kiro hakkında doğrudan yorum yapmaktan kaçındı ancak şirketin mevcut ürünleri, örneğin Q geliştirici aracı için YZ ajan özellikleri üzerinde çalıştığını belirtti. “YZ ajanları geliştirici deneyimini hızla dönüştürüyor ve bu güçlü yeteneklerden tam anlamıyla yararlanan yenilikçi yeni yazılım geliştirme yaklaşımları oluşturuyoruz. Henüz yolun başındayız.” ifadelerini kullandı.

Kodlama Ajanlarında Patlama

YZ kodlama asistanları son dönemde büyük bir büyüme gösterdi. Amazon CEO’su Andy Jassy, geçtiğimiz hafta düzenlenen mali sonuç toplantısında Cursor ve Vercel gibi YZ araçlarının yükselişine dikkat çekerek, AWS müşterileri arasında “kodlama ajanlarının patlamasından” bahsetti.

Google ve Microsoft, şu anda yazılan kodlarının yaklaşık %30’unun YZ tarafından üretildiğini açıkladı. Beyaz Saray’ın YZ ve kripto danışmanı David Sacks, kodlama asistanlarını YZ’nin ilk büyük çıkış uygulaması olarak tanımlayarak, Cursor ve Replit gibi araçların büyümesine vurgu yaptı. Sacks, X platformunda şu ifadeleri kullandı: “Kod kıtlığından kod bolluğuna geçişin etkileri derin olacak.”

Cursor’u geliştiren Anysphere gibi girişimler önemli yatırımlar alırken, OpenAI de YZ kodlama girişimi Windsurf’ü 3 milyar dolara satın almayı kabul etti.

YZ, İnsan Geliştiricilerin Rolünü Değiştirebilir

Gartner tahminlerine göre, 2028 yılına kadar kurumsal yazılım mühendislerinin %90’ı YZ kodlama asistanları kullanacak. Bu oran, 2024’ün başlarında %14’ün altındaydı. Bu gelişmenin insan geliştiricilerin rolünü nasıl şekillendireceği ise belirsizliğini koruyor.

Geçtiğimiz yıl AWS CEO’su Matt Garman, gelecekte çoğu yazılım geliştiricisinin doğrudan kod yazmayabileceğini belirtmişti. Garman, Amazon’un çalışanlarının “yeni teknolojiler konusunda yetkinlik kazanması ve üretkenliğini artırması” için destek sağlaması gerektiğini ifade etmişti.

Öte yandan Amazon’un mevcut kodlama asistanı Amazon Q’nun, Microsoft’un Copilot’u gibi rakiplerine kıyasla yüksek maliyet ve performans yetersizliği nedeniyle iç eleştirilere maruz kaldığı Business Insider tarafından daha önce bildirilmişti. Şirket sözcüsü, üretken YZ ile kullanıcı deneyiminin “sürekli geliştiğini” belirterek, Deloitte ve ADP gibi müşterilerin Amazon Q sayesinde verimlilik artışı sağladığını örnek gösterdi.

Amazon, Kiro gibi araçların Stripe gibi ödeme sistemlerini entegre etme gibi yaygın görevleri kolaylaştıracağını, geliştiricilerin daha az okuyup daha çok anlayacağı, daha az kodlayıp daha çok üreteceği, daha az gözden geçirip daha hızlı yayın yapacağı bir süreç hedefliyor. Şirket belgede şu ifadeleri kullandı: “Kiro ile geliştiriciler daha az okur ama daha çok anlar, daha az kod yazar ama daha çok üretir, daha az inceleyip daha çok yayın yapar.”






Kaynak:https://www.businessinsider.com/amazon-kiro-project-ai-agents-software-coding-2025-5