Yapay Zeka
22/5/2025
Yumurta çiftliklerinde verimliliği artırmayı hedefleyen yapay zeka teknolojisine, Birleşik Krallık hükümeti tarafından 2,6 milyon sterlinlik kamu fonu tahsis edildi.
Sistem, çiftliklerde yerleştirilen sensörlerden toplanan çeşitli verileri analiz ediyor. Bu veriler arasında, tavukların çıkardığı sesleri dinleyerek herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etme yeteneği de bulunuyor.
Flockwise adı verilen bu sistem, Oxford merkezli FAI Farms tarafından geliştirildi. Proje, Cumbria bölgesinden The Lakes Free Range Egg Company ve Newcastle Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor. Sistem, Facilitating Learning Opportunities, Cultivating Knowledge and Welfare through Integrated Sensing and Expertise (Entegre Algılama ve Uzmanlık Yoluyla Öğrenme Fırsatları Sağlama, Bilgi ve Refahı Geliştirme) adını taşıyor.
Birleşik Krallık Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı (Defra), üç yıl sürecek bu pilot çalışmanın, hayvan refahını artırmasını ve sonunda İngiliz tüketiciler için yumurta fiyatlarını düşürmesini umuyor.
FAI Farms, sistemin, kuşların stresli ya da hasta olduklarında çıkardığı sesleri tanımlayabildiğini ve çiftçiyi uyarabildiğini belirtiyor.
Ayrıca FAI Farms’ın hâlihazırda kullandığı BirdBox sistemi, tavukların çevresini kontrol etmek, ekipmanları izlemek, yem verilerini kaydetmek ve yumurtaların kalitesine ilişkin bilgi toplamak amacıyla kullanılıyor.
Defra, söz konusu teknolojinin tavukların “daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına yardımcı olacağını ve bunun çevre açısından da olumlu olduğunu, çünkü uzun ömürlü kümes hayvanlarının daha düşük karbon ayak izine sahip olduğunu” belirtti.
Proje ulusal çapta yaygınlaştırılırsa, Defra yılda 1,7 milyar adet daha fazla yumurta üretilebileceğini ve bunun İngiltere’deki çiftçilere 280 milyon sterlin ek gelir sağlayabileceğini öngörüyor.
Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanı Steve Reed, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümetin ileri teknolojiye verdiği destek, Britanyalı çiftçilerin yaşamında somut fark yaratıyor ve kârlarını artırıyor.”
Reed sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçiler bu verimlilik artışlarını tüketicilere de yansıtabilir, yumurta fiyatlarını düşürebilir ve sonuçta insanların cebine daha fazla para girmesini sağlayabilir.”
Bilim ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle ise şu açıklamada bulundu: “Yapılan çalışmalar yalnızca Britanya tarımını ön saflara taşımakla kalmıyor—aynı zamanda sabah kahvaltılarımızın tamamen yerli kalmasını da sağlıyor.”
“İşte ben buna teknolojinin harika bir kullanımı derim.”