Yapay Zeka

15/4/2025

NATO, Askeri Planlamada Palantir’in Yapay Zeka Destekli Maven Sistemini Kullanacak

Trump yönetiminin gümrük tarifeleri, Ukrayna politikası ve ABD-Avrupa ittifakının geleceği üzerindeki transatlantik gerilimlerin gölgesinde, NATO harekat karargahı Amerikan yazılım şirketi Palantir’in yapay zeka tabanlı planlama platformu Maven Smart System (MSS) ile çalışmaya hazırlanıyor. NATO tarafından sabah saatlerinde yayımlanan basın açıklamasında, Müttefik Harekat Komutanlığı’nın sistemi önümüzdeki 30 gün içinde kullanmaya başlayacağı belirtildi.

Anlaşmanın 25 Mart tarihinde tamamlandığı belirtilirken, sözleşmenin maliyeti açıklanmadı.

NATO İletişim ve Bilgi Ajansı Genel Müdürü Ludwig Decamps, açıklamasında şunları söyledi: “İttifaka özel, son teknoloji yapay zeka yetenekleri sunmak ve kuvvetlerimizi modern savaş alanında etkili ve kararlı bir şekilde çalışmalarını sağlayacak araçlarla donatmak amacıyla bu sistem devreye alınıyor.”

NATO, onlarca yıldır üye ülkelerinin birbirleriyle uyumlu olmayan sistemler kullanması nedeniyle zorluklar yaşıyor; örneğin bazı telsizlerin farklı ülkelerin cihazlarıyla iletişim kuramaması veya yakıt nozullarının yabancı tanklara uymaması gibi sorunlar dikkat çekiyor. MSS, başlangıçta ABD ordusundaki izole edilmiş veri tabanlarını birleştirmek amacıyla geliştirildi. NATO’nun 32 üyesi arasında da benzer bir entegrasyon sağlanabilirse, çok uluslu koordinasyon ve birleşik harekat planlaması büyük ölçüde kolaylaşabilir.

Pentagon’un Ortak Kurmay kadrolarından, Avrupa’daki Stuttgart merkezli ABD Avrupa Komutanlığı'na kadar birçok alanda MSS’in vazgeçilmez hâle geldiği belirtiliyor. Pentagon’un Dijital ve Yapay Zeka Ofisi yetkililerine göre, 2024 yılında 500 milyon dolardan fazla değerinde sözleşmeyle sistemin kullanıcı sayısı “yüzlerden binlere” çıkarıldı.

MSS, 2021 yılında, terör hedeflerini tespit etmek için saatlerce video görüntüsü tarayan orijinal Maven nesne tanıma yapay zeka projesinden türetilerek geliştirildi. Sistem, hem gizli hem de açık kaynaklardan gelen verileri tek ve aranabilir bir veri tabanında toplayarak görev planlayıcılarının dost birliklerin ikmal durumu, potansiyel tehditlere ilişkin hedefleme verisi veya sosyal medya kaynaklı yerel karışıklık bilgileri gibi verileri hızlıca çapraz analiz edebilmesine olanak tanıyor.

NATO açıklamasına göre, sistem son güncellemeyle birlikte büyük dil modelleri gibi üretken yapay zeka yeteneklerine de kavuştu. MSS, açık mimari tasarımı sayesinde kullanıcıların arayüzlerini özelleştirmelerine ve Palantir dışındaki üçüncü taraf analiz araçlarını da sisteme entegre etmelerine olanak tanıyor. Ancak tüm kullanıcılar aynı temel veriyi görmeye devam ediyor.

Yetkililer, bu yapı sayesinde tek ve katı bir üstten aşağı sistem yaklaşımına gerek kalmadan, özelleştirilmiş araçlar üzerinden veri paylaşımının mümkün hâle geldiğini belirtiyor. Bu esneklik, farklı ihtiyaçlara sahip NATO ülkeleri açısından büyük avantaj sunuyor.

NATO’nun açıklamasında, MSS’in resmi gereksinim tanımının yapılmasından sadece altı ay sonra edinildiği vurgulandı. Bu süreç, ittifak açısından dikkat çekici bir hız olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:https://breakingdefense.com/2025/04/nato-picks-palantirs-maven-ai-for-military-planning-amid-trans-atlantic-tension/