Yapay Zeka

23/5/2025

Microsoft, Çalışanlarının DeepSeek Uygulamasını Kullanmasına İzin Vermiyor

Microsoft çalışanlarının, veri güvenliği ve propaganda endişeleri nedeniyle DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin verilmediği açıklandı. Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, ABD Senatosu’nda verdiği ifade sırasında konuya açıklık getirdi.

“Microsoft'ta çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz.” diyen Smith, söz konusu yasağın hem masaüstü hem de mobil sürümleri kapsayan DeepSeek uygulama hizmeti için geçerli olduğunu belirtti.

Smith ayrıca, DeepSeek’e yönelik güvenlik endişeleri nedeniyle Microsoft’un uygulamayı kendi mağazasına da eklemediğini söyledi.

DeepSeek’e daha önce birçok kurum ve ülke tarafından kısıtlamalar getirilmiş olsa da, Microsoft’un bu konuda ilk kez kamuya açık bir şekilde yasaklama getirdiği bildirildi.

Smith, alınan kararın, verilerin Çin'de depolanabileceği riskine ve DeepSeek’in yanıtlarının “Çin propagandası” ile şekillenebileceğine dair kaygılardan kaynaklandığını ifade etti.

DeepSeek’in gizlilik politikasına göre, kullanıcı verileri Çin'deki sunucularda saklanıyor. Bu da söz konusu verilerin, ülkenin istihbarat kurumlarıyla iş birliği zorunluluğu içeren Çin yasalarına tabi olduğu anlamına geliyor. DeepSeek ayrıca Çin hükümeti tarafından hassas kabul edilen konuları yoğun şekilde sansürlüyor.

Smith’in DeepSeek’e yönelik eleştirel yorumlarına rağmen, Microsoft, bu yılın başlarında platformun R1 modelini Azure bulut hizmetinde sunmuştu. Ancak R1 modelinin kullanıma açılması, DeepSeek’in sohbet robotu uygulamasının sunulmasından farklı bir uygulama niteliği taşıyor. DeepSeek açık kaynaklı bir model olduğundan, herkes modeli indirip kendi sunucusunda çalıştırabiliyor ve kullanıcı verilerini Çin’e göndermeden hizmet verebiliyor.

Buna rağmen, propagandaya dayalı içerik üretme ya da güvensiz yazılım kodu oluşturma gibi diğer potansiyel risklerin tamamen ortadan kaldırılması mümkün görülmüyor.

Senato oturumu sırasında Smith, Microsoft’un DeepSeek’in yapay zeka modeline müdahale ederek “zararlı yan etkileri ortadan kaldırmak için değişiklik yaptığını” söyledi. Microsoft, DeepSeek modelinde yapılan düzenlemelerle ilgili ayrıntı vermedi ve TechCrunch’ın sorularını Smith’in açıklamalarına yönlendirdi.

Microsoft, DeepSeek modelini Azure’a dahil ederken, sistemin “titiz güvenlik testleri ve kırmızı ekip değerlendirmelerinden geçtiğini” belirtmişti.

DeepSeek’in sohbet uygulaması Microsoft’un kendi internet arama sohbet aracı olan Copilot ile doğrudan rekabet hâlinde olsa da, şirket tüm rakip sohbet botlarını uygulama mağazasından men etmiyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows App Store’da hâlâ erişilebilir durumda. Öte yandan, Google gibi Microsoft’un en büyük rakiplerinden gelen uygulamalara—Chrome tarayıcısı ve sohbet robotu Gemini dahil—mağaza aramalarında rastlanmıyor.

Kaynak:https://techcrunch.com/2025/05/08/microsoft-employees-are-banned-from-using-deepseek-app-president-says/