Yapay Zeka
10/4/2025
Philip K. Dick'in Azınlık Raporunu andıran bir şekilde, İngiliz hükümeti potansiyel olarak katil olabilecek bireyleri tespit etmeyi amaçlayan bir “cinayet tahmin” aracı üzerinde çalışıyor. The Guardian gazetesinin bu hafta bildirdiğine göre proje, “cinayet tahmin projesi” olarak başlatılmış ancak daha sonra adı “veri paylaşımı yoluyla risk değerlendirmesini iyileştirme” olarak değiştirilmiş.
Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bu proje, hesaplamalarını yapmak için Denetimli Serbestlik Servisi’nden elde edilen veriler dahil olmak üzere algoritmalar ve kişisel veriler kullanıyor. Hükümet, projenin şu anda yalnızca araştırma amaçlı olduğunu belirtti ve “Denetimli serbestlikteki kişilerin ciddi şiddet suçları işleme riskini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.” dedi.
Çalışma, önceki Muhafazakâr hükümet döneminde başlatıldı ve geçen yıl göreve gelen İşçi Partisi hükümeti tarafından sürdürülüyor.
Sivil özgürlük kampanya grubu Statewatch, bu projenin varlığını bir Bilgi Edinme Özgürlüğü (FOI) talebi aracılığıyla ortaya çıkardı.
Statewatch araştırmacısı Sofia Lyall, “Adalet Bakanlığı’nın bu cinayet tahmin sistemini inşa etme girişimi, hükümetin sözde suç 'tahmin' sistemleri geliştirme niyetinin en son ürkütücü ve distopik örneğidir.” dedi.
Lyall, bu aracın “cezai adalet sisteminin temelindeki yapısal ayrımcılığı pekiştireceğini ve büyüteceğini” söyleyerek ekledi: “Araştırmalar tekrar tekrar gösteriyor ki, suçu ‘tahmin etmeye’ yönelik algoritmik sistemler doğası gereği kusurludur. Ancak hükümet, insanları herhangi bir suç işlemeden önce suçlu olarak profilleyecek YZ sistemlerini zorlamaya devam ediyor.” Lyall, aynı zamanda, hükümeti “bu cinayet tahmin aracının geliştirilmesini derhal durdurmaya” çağırdı.
Algoritmalarla potansiyel katilleri tespit etme fikri, ilk olarak Philip K. Dick’in 1956 tarihli Azınlık Raporu adlı kısa romanında işlenmiş, daha sonra 2002 yapımı Tom Cruise’un başrolde olduğu sinema filmine uyarlanmıştı. Bu kurgusal evrende, “ÖnSuç” birimi, cinayetleri işlemeden önce kişileri tutuklamak için “precog” adı verilen psişik mutantları kullanıyordu ve bu yaklaşım, öngörüsel polisliğin erken bir yorumunu temsil ediyordu. Ancak bu hikâyede kullanılan sistem sezgiye dayanırken, gerçek dünyada geliştirilen araçlar geleneksel algoritmaları esas alıyor.
Gerçek dünyada ise, öngörüsel polislik yöntemlerinin ABD’deki birçok polis departmanı tarafından kullanıldığı biliniyor. Fakat söz konusu uygulamalar, artan denetim ve düzenleyici zorluklarla karşı karşıya.
Kaynak: https://www.digitaltrends.com/computing/uk-developing-tool-to-predict-potential-killers/