Yapay Zeka
9/4/2025
YZ yetenekleri için verilen mücadele o kadar yoğun ki Google, bazı çalışanlarına rakip şirkette çalışmalarına izin vermek yerine bir yıl ücretli izin vermeyi tercih ediyor.
İngiltere’deki bazı Google DeepMind çalışanları, Google’daki görevlerinden ayrıldıktan sonra 12 aya kadar rakip bir şirkette çalışmalarını engelleyen rekabet yasağı anlaşmalarına tabi tutuluyor. Bu bilgi, doğrudan bilgi sahibi olan ancak basınla detayları paylaşma yetkileri bulunmadığı için ismini vermeyen dört eski çalışandan alındı.
Sert rekabet yasakları, teknoloji şirketlerinin YZ yarışında rekabet avantajlarını korumak için kullandığı araçlardan biri. Bu yarış, şirketlerin hızla yeni modeller ve ürünler çıkarmasıyla durma belirtisi göstermiyor. Bir çalışan rekabet yasağı imzaladığında, belirli bir süre boyunca rakip bir şirkette çalışmamayı kabul etmiş oluyor.
Google DeepMind, rekabet yasağı kapsamındaki bazı çalışanlarını uzatılmış bahçe iznine çıkardı. Çalışanlar söz konusu süre boyunca DeepMind'dan maaş almaya devam ediyor ancak şirkette fiilen çalışmıyor.
Süre uzunluğu, çalışanın kıdemi ve yaptığı işin şirket açısından ne kadar kritik olduğu gibi çeşitli faktörlere göre belirleniyor. Eski çalışanlardan ikisi, özellikle Gemini YZ modelleri üzerinde çalışan bireysel katkı sağlayan personeller için altı aylık rekabet yasaklarının yaygın olduğunu belirtti. Daha kıdemli araştırmacılar için ise bir yıla kadar çıkan yasakların uygulandığı görüldü.
Google sözcüsü Business Insider’a yaptığı açıklamada, “İstihdam sözleşmelerimiz piyasa standartlarıyla uyumludur. Yaptığımız işin hassas doğası göz önüne alındığında, meşru çıkarlarımızı korumak adına rekabet yasaklarını seçici şekilde uyguluyoruz.” sözlerini sarfetti.
YZ alanı son iki yılda yeni girişimler ve büyük teknoloji şirketlerindeki yeni fırsatlarla hızla büyürken, bazı DeepMind çalışanları uzun süreli rekabet yasaklarının hareket alanlarını kısıtladığını düşünüyor.
Bir eski DeepMind çalışanı, “Sizi bir yıl sonra işe başlatmak için kim imza atmak ister? Bu, YZ dünyasında bir ömür demek.” dedi.
ABD’de rekabet yasağı yasaları eyalete göre değişiyor. Google ve diğer birçok teknoloji devinin genel merkezinin bulunduğu Kaliforniya’da bu tür maddeler geçersiz sayılıyor. 2023 yılında çıkarılan yeni bir yasa, Kaliforniya dışında imzalanmış rekabet yasaklarının da uygulanmasını yasakladı.
DeepMind’ın genel merkezinin bulunduğu Birleşik Krallık’ta ise, işverenin meşru ticari çıkarlarını korumak amacıyla makul görüldüğü takdirde rekabet yasağı maddeleri uygulanabiliyor.
Rekabet yasağı, özellikle DeepMind gibi dünya çapında önde gelen YZ laboratuvarlarında çalışanların sektörde başka fırsatlara yönelmesini engelleyen ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Özellikle OpenAI ve Microsoft gibi rakip firmalar Birleşik Krallık ofislerini büyütüp personel transferine yönelirken bu durum daha da önem kazanıyor.
Bir eski çalışan, bazı meslektaşlarının sadece bu yasaktan kurtulmak için Londra’dan Kaliforniya’daki iş fırsatlarına yönelmeyi düşündüğünü belirtti.
Rekabet yasağı konusu geçen hafta kamuoyunun gündemine oturdu. Microsoft YZ Başkan Yardımcısı ve eski DeepMind yöneticisi Nando de Freitas, X platformunda DeepMind çalışanlarına hitaben bir mesaj paylaştı:
“Her hafta biriniz bana ulaşarak çaresizlik içinde ihbar sürenizden ve rekabet yasağınızdan nasıl kurtulacağınızı soruyorsunuz.”
Şartlardan memnun olmayan çalışanların DeepMind CTO’su Koray Kavukcuoğlu ve kıdemli araştırma direktörü Douglas Eck gibi şirket liderleriyle görüşmesi gerektiğini ekledi. De Freitas, bu yöneticilerin “bu kurallara karşı olduğunu” da belirtti: “Her şeyden önce bu sözleşmeleri imzalamayın.Hiçbir Amerikan şirketi özellikle Avrupa’da bu kadar güce sahip olmamalı. Bu bir güç istismarıdır ve hiçbir amaç bunu haklı çıkaramaz.”
YZ Yetenek Savaşları
Geçmişte bazı çalışanlar için birkaç ay çalışmadan tam maaş almak cazip görünse de, günümüzde YZ alanında yaşanan yoğun yetenek rekabeti içinde bu durum avantaj olmaktan çıkmaya başladı.
Bir eski DeepMind çalışanı, “Artık pek cazip değil çünkü altı ay veya daha fazla beklemek istemeyen bir sürü harika girişim var. İnsanlar bazı iyi fırsatları kaçırmış oluyor.” ifadelerini kullandı.
Bir eski Google çalışanı ise, üretken YZ patlaması sırasında uygulanan rekabet yasaklarının, on yıl önce teknoloji endüstrisinde yaygın olan esneklikle tam bir tezat oluşturduğunu söyledi. O dönemde “dünyadaki en değerli sistemler üzerinde çalışan kişiler bile” kolayca başka teklifler alabiliyorlardı.
Aynı çalışan, yapay zekadaki rekabet yasaklarının, uzun süredir agresif uygulamalarıyla bilinen hedge fon sektöründekilere benzediğini ifade etti. “YZ gerçekten ilginç. Kariyerimde ilk defa böyle çılgın bir yarış görüyorum, adeta bir uzay yarışı gibi. Altı ay ya da bir yıl önde olmak her şeyi değiştirebilir gibi hissediliyor.” dedi.
Kaynak:https://www.businessinsider.com/google-deepmind-ai-talent-war-aggressive-noncompetes-2025-4