Teknoloji
12/5/2025
Silahlı çatışmalar zamanla daha az yaşanır hale gelse de, dünya genelinde askeri harcamalar her yıl keskin bir şekilde artıyor ve savaş tarihindeki en yüksek seviyelere ulaşıyor. Yükselişte en büyük pay, askeri teknoloji endüstrisinin büyümesine ait. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2021-2023 yılları arasında girişim sermayesi şirketleri askeri teknoloji girişimlerine 100 milyar dolar yatırım yaptı. Yatırımcılar, yüksek güçlü insansız hava aracı (UAV) karşıtı sistemlerden ölümcül drone sürülerine kadar her alanda kazançlı sözleşmeler elde etmeyi hedefliyor.
Bu kadar çok startup ve savunma devi yeni nesil donanımlar sunarken, savaşın geleceğinin nasıl şekilleneceğini öngörmek giderek zorlaşıyor. Ancak Fransa gibi ülkeler, kendi vizyonlarını netleştirmekte kararlı. Fransız Kara Kuvvetleri’nin gelecekteki muharebe programları komutanı General Bruno Baratz, ülkesinin robot savaşçıları 2028 gibi erken bir tarihte cephe hatlarında konuşlandırmayı planladığını duyurdu.
Paris yakınlarındaki bir askeri robotik tatbikatında konuşan Baratz, “Üç yıl içinde oldukça gelişmiş bir şeylere sahip olmayı ve ilk kara robotu yeteneklerinin kuvvetlerimize kazandırılmasını umuyoruz.” dedi. General, Fransız hükümetinin 2040’tan çok önce muharebe unsurlarında kullanılacak pratik robot sistemlerini sahaya sürmeyi planladığını da belirtti. Bu hedef, 2021 yılında belirlenen ve “yüksek yoğunluklu savaşlara” hazırlık amacıyla alınan kapsamlı modernizasyon kararı kapsamında konmuştu. Strateji; teçhizatların yenilenmesini, ordu yedeklerinin artırılmasını, özel şirketlerle iş birliklerini ve ileri teknoloji drone ve robotik programlarına yatırım yapılmasını içeriyor.
Tatbikatlarda, bacaklı, paletli ve tekerlekli insansız kara araçları; engelleri aşarak ve savaş alanı koşullarını taklit eden tuzaklardan kaçarak test edildi. Fransız ordusu, bu robotları istihbarat toplama, uzaktan onarım, mayın temizleme gibi görevlerde kullanmayı planlıyor. Fransız Kara Kuvvetleri’nin teknik şubesi başkanı General Tony Maffeis, “Şimdi, [robotların] düşmanla temas ettiklerinde daha etkili olabileceklerini kanıtlamamız gerekiyor. Robot, savaşı kolaylaştırmalı, yavaşlatmamalı.” ifadelerini kullandı.
Fransa, Rusya-Ukrayna savaşı gibi çatışmaların teknolojik donanımın önemini gösterdiğini savunsa da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin bu savaşa asker göndermeyeceğini yineledi. Bu da Fransa’nın robot ordusunu tam olarak hangi amaçla kullanacağı sorusunu gündeme getiriyor.
Şu anda Fransa, Çad, Nijer ve Burkina Faso gibi eski sömürge ülkelerindeki askeri varlığını çekiyor. Ancak bazı eleştirmenler, bunun Fransa’nın Afrika kıtasındaki örtülü operasyonlarına zemin hazırlayacak bir perdeleme hamlesi olduğunu savunuyor. Fransa geçmişte; Gine’de ekonomik savaş, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde drone casusluğu ve Guyana gibi petrol zengini ülkelere yüksek teknoloji silah transferleri gibi taktikler kullanmıştı.
Fransa’nın yeni nesil askeri teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda kesin bir öngörüde bulunmak zor. Ancak bu donanımların depolarda tozlanacağına inanmak güç görünüyor.