Gündem
16/5/2025
Cuma günü dolar, ABD Hazine tahvili getirilerindeki düşüşle birlikte zayıfladı. Bu hafta açıklanan ABD ekonomik verilerinin beklentilerin altında kalması, yatırımcıların yıl içinde daha fazla faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Hafta başında, ABD ile Çin arasındaki ticaret ateşkesi haberleri piyasalarda olumlu bir hava estirdi ve dolar yükselişe geçti. Ancak bu iyimserlik kısa sürdü ve para birimleri haftanın geri kalanında yatay seyre geçti.
Döviz piyasasındaki en dikkat çekici hareket, doların Güney Kore wonu karşısındaki düşüşüyle yaşandı. Dolar, Washington ve Seul’un bu ayın başlarında dolar/won piyasasına dair görüşmeler yaptığı haberinin ardından iki gün üst üste sert bir şekilde geriledi. Son işlemde dolar, won karşısında %0,14 düşüşle 1.394,70 seviyesine indi.
Convera'nın döviz ve makro strateji sorumlusu George Vessey, "Başkan Trump’ın zayıf doları desteklediğine dair spekülasyonlar yeniden gündeme geliyor ve bu durum, diğer hükümetlerin para birimlerini ticaret görüşmeleri kapsamında değerlendirmeye zorlayabilir" dedi. Ayrıca, "Asya para birimlerinin dolar karşısında zayıf kalması, uzun zamandır bölgesel ihracatçılar için avantaj olarak görülüyordu. Bu tutum, yönetim tarafından sorgulanmaya başlandı" ifadelerini kullandı.
Dolar, gece saatlerinde açıklanan ve beklenmedik biçimde düşüş gösteren üretici fiyat verisinin ardından genel olarak zemin kaybetti. Bu veri, haftanın başında açıklanan ve düşük gelen tüketici fiyat endeksinin ardından geldi. Her iki veri birlikte değerlendirildiğinde, yatırımcılar Federal Rezerv’in yıl sonuna kadar en az iki kez faiz indireceğine dair beklentilerini artırdı.
Euro, %0,1 oranında artışla 1,1197 dolara yükselirken, İngiliz sterlini 1,3309 seviyesinde sabit kaldı. ABD dolarının, başlıca para birimlerinden oluşan sepet karşısındaki değeri %0,1 gerileyerek 100,70’e düştü. Ancak dolar, pazartesi günkü %1,3’lük artış sayesinde haftalık bazda %0,3 oranında değer kazanmaya devam ediyor.
Piyasalar, Aralık ayına kadar yaklaşık 56 baz puanlık faiz indirimi fiyatlamaya başladı; bu rakam bir gün önce 49 baz puandı. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, gece saatlerinde yaşanan 7 baz puanlık düşüşü sürdürerek %4,4413’e indi. İki yıllık tahvil getirisi de 1 baz puan gerileyerek %3,9608 oldu.
Perşembe günü gerçekleştirdiği önemli konuşmasında Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasına yaklaşımda istihdam ve enflasyonla ilgili temel unsurların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Commonwealth Bank of Australia kıdemli döviz stratejisti Kristina Clifton, Powell’ın mesajlarını şöyle yorumladı: "Başkan Powell, para politikası belirlenirken FOMC’nin artık enflasyon görünümüne istihdamdan daha fazla ağırlık vereceğini söyledi. Bu durum, enflasyon riskleri yukarı yönlü kalırsa Fed’in faiz indirimi için daha yüksek bir eşik belirleyebileceğini gösteriyor." Ayrıca, "Bu yıl üç FOMC faiz indirimi öngörüyoruz. Ancak enflasyon yükselirse daha az indirim yapılması riski bulunuyor." dedi.
Dolar, Japon yeni karşısında da %0,26 düşerek 145,30 seviyesine geriledi. Cuma günü yayımlanan veriler, Japonya ekonomisinin Mart çeyreğinde bir yıl aradan sonra ilk kez küçüldüğünü ve beklentilerden daha hızlı daraldığını ortaya koydu. Bu durum, toparlanma sürecinin Trump yönetiminin ticaret politikalarından etkilenme riskine açık olduğunu gösterdi.
Avustralya doları son işlemlerde hafif artışla 0,6406 dolara yükselirken, Yeni Zelanda doları %0,02 düşüşle 0,5874 dolara indi ve haftalık bazda %0,5’in üzerinde değer kaybı yaşama yolunda ilerliyor.