Yapay Zeka
8/5/2025
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yapay zekayı tüm devlet okullarında anaokulundan 12. sınıfa kadar zorunlu ders olarak müfredata dahil etti. Dubai Emiri ve BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum, uygulamanın gelecek akademik yıldan itibaren başlayacağını duyurdu.
Yeni müfredat, sadece teknik bilgi değil, aynı zamanda yapay zekanın etik kullanımı, veri ve algoritmaların anlaşılması, uygulama alanları ve riskleri üzerine de yoğunlaşacak. Şeyh Muhammed açıklamasında, “BAE hükümeti bugün yapay zekayı, anaokulundan 12. sınıfa kadar tüm devlet eğitim aşamalarında ders olarak okutulmasını içeren nihai müfredatı onayladı.” dedi.
Müfredat, yaş gruplarına göre yapılandırılmış üç ana döngüden oluşacak. En küçük yaş grubundaki öğrenciler, görsel ve etkileşimli oyunlarla yapay zekayı tanıyacak. İlk döngüde makinelerle insanları karşılaştıran öğrenciler, dijital düşünme becerilerini geliştirecek ve basit yapay zeka uygulamalarıyla tanışacak. İkinci döngüde öğrenciler kendi yapay zeka sistemlerini tasarlarken önyargı, algoritma ve etik gibi kavramlarla tanışacak. Son döngüde ise öğrenciler, komut mühendisliği ve gerçek dünya senaryoları ile üniversite ve iş yaşamına hazırlanacak.
Dersler, Bilişim, Yaratıcı Tasarım ve İnovasyon başlığı altında atanmış öğretmenler tarafından verilecek. BAE Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yönelik kapsamlı rehberler, etkinlik önerileri ve farklı sınıf ortamlarına uyarlanabilir ders planları sağlayacak.
Özel okulların uygulamaya dâhil olup olmayacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yapay zekanın giderek BAE’nin ulusal kalkınma vizyonunda kilit rol üstlendiği görülüyor. Dubai Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Şeyh Hamdan bin Muhammed, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Bu yapay zeka çağıdır. Yapay zekanın faydalarını en üst düzeye çıkarmanın ve toplumlar üzerindeki etkisini artırmanın en etkili yolu küresel iş birliğidir.” dedi.
Şeyh Hamdan ayrıca, “Dubai, bu teknolojinin yeni sınırlarını keşfetmek, büyümeyi desteklemek ve yaşam kalitesini artırmak üzere dünyanın dört bir yanından yapay zeka uzmanlarını ağırlamaktan gurur duyuyor.” ifadelerini kullandı.
Kapsamlı dönüşüm sadece eğitimle sınırlı değil. BAE Bakanlar Kurulu, ülkedeki mevzuat geliştirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla ilk entegre yapay zeka destekli yasal düzenleme sistemini onayladı. Yeni sistemin, araştırma, yasa taslağı oluşturma, değerlendirme ve yürürlüğe koyma süreçlerinde gereken süre ve çabayı %70’e kadar azaltması hedefleniyor.
BAE Eğitim Bakanı Sarah Al Amiri, The National için kaleme aldığı yazıda, yapay zekanın eğitime entegrasyonunu “ulusal bir zorunluluk” olarak tanımladı. Al Amiri, yapay zekanın “ekonomik büyümeyi desteklediğini, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ettiğini ve bireysel yetkinlikleri artırdığını” vurguladı.
Ancak aynı zamanda önemli bir uyarıda da bulundu: “Yapay zekanın benimsenme hızı, insanlığın bu teknolojiyi akıllıca, etkili ve etik şekilde kullanabilecek kapasiteyi nasıl geliştireceği sorusunun önüne geçmemelidir.”
“Yapay zeka, önceki teknolojik değişimlerden temelden farklıdır ve bu nedenle benzersiz bir yanıt gerektirir.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.