Sürdürülebilirlik
22/5/2025
Fransız-Hollanda ortaklığındaki derin teknoloji girişimi Thorizon, artan nükleer atık bertarafı sorununa yenilikçi bir çözüm önerdi ve aynı anda temiz enerji üretmeyi amaçladı.
Şirketin İş Geliştirme Direktörü Titus Tielens konuyla ilgili “Thorizon One, geleceğin karbon içermeyen enerji sisteminde önemli bir değer olacak; uzun ömürlü nükleer atıkları yenilenebilir kaynakları tamamlayan istikrarlı, uygun maliyetli ancak esnek bir enerji kaynağına dönüştürerek nükleer yakıt döngüsünü tamamlayan eksik parçayı sağlayacak.” dedi
Şirket, mevcut harcanmış nükleer yakıt stoklarını toryum ile karıştırarak kullanacak küçük modüler bir eritilmiş tuz reaktörü (MSR) inşa etmeyi planladığını duyurdu. Bu reaktör 100 megavat elektrik üretimi sağlayacak ve 40 yılı aşkın bir süre boyunca 250.000 haneye enerji sağlayabilecek.
Özellikle, harcanmış nükleer yakıt, orijinal enerjisinin yaklaşık %90’ını korumaya devam ediyor. Thorizon’un MSR teknolojisi, bu kalan enerjiyi farklı bir fisyon süreciyle geri kazanmanın yolunu sunuyor.
Thorizon, eritilmiş tuz reaktörü teknolojisinin gelişimini hızlandırmak için yakın zamanda 20 milyon avroluk önemli bir yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte şirketin toplam fonu 42,5 milyon avroya ulaştı.
Şirket, basın açıklamasında “Bu sermaye, nükleer atıkları geri dönüştürerek güvenli ve ekonomik şekilde enerji üreten Thorizon One’ın çığır açıcı 'kartuş' yakıt sisteminin prototiplemesi ve gösterimi için kullanılacak.” ifadelerine yer verdi.
Ülkeler nükleer santrallerinde genellikle uranyum kullanıyor ve bunun sonucunda büyük miktarlarda radyoaktif atık ortaya çıkıyor. Binlerce yıl boyunca tehlike arz edebilecek bu malzeme, çevresel ve lojistik açıdan büyük bir sorun teşkil ediyor.
Thorizon’un yenilikçi yaklaşımı, bu atıkları azaltmanın yanı sıra içinde saklı enerji potansiyelini kullanarak çift yönlü bir çözüm sunma potansiyeline sahip.
Uzmanlar, Avrupa’daki mevcut nükleer atık rezervlerinin tüm kıtaya 40 yılı aşkın süre enerji sağlayabileceğini tahmin ediyor.
Thorizon’un teknolojisi, yüksek sıcaklıkta fakat düşük basınçta çalışarak güvenliği ve verimliliği artıran benzersiz bir reaktör tasarımına dayanıyor.
Geleneksel reaktörlerden farklı olarak, eritilmiş tuz tasarımı, herhangi bir arıza durumunda tuzun katı hale gelmesini sağlayarak radyoaktif malzemeyi etkin biçimde hapsediyor ve sızıntı ya da patlama riskini en aza indiriyor.
Thorizon’un tasarımının merkezinde, değiştirilebilir kartuşlardan oluşan bir sistem yer alıyor. Bu büyük çelik silindirler, eritilmiş tuzun yanı sıra geleneksel reaktörlerden elde edilen harcanmış yakıt ve daha bol bulunan, kullanımı daha güvenli bir radyoaktif element olan toryum ile doldurulacak. Kartuşlardaki radyoaktif içerikler büyük ölçüde tükendiğinde, tüm silindir kolayca değiştirilebilecek.
Thorizon, “Değiştirilebilir kartuş tasarımı, malzeme aşınma sorunlarını çözüyor ve mevcut, kanıtlanmış malzemelerin ve bileşenlerin kullanılmasına olanak tanıyor.” açıklamasını yaptı.
Şirketin ilk planladığı reaktör olan Thorizon One’ın başlangıçtaki uygulaması, kimyasal üretim ve hidrojen üretimi gibi endüstriyel süreçlere 250 MW termal ısı sağlamak olacak. Ancak sistem aynı zamanda 100 MW elektrik üretimi kapasitesine de sahip şekilde yapılandırılabilecek.
Girişim ayrıca “Thorizon One, 100 MW’ı 50-300 MW arasında esnek kapasiteye dönüştürebilir; talebin düşük olduğu saatlerde enerjiyi depolayıp, talebin yüksek olduğu zamanlarda serbest bırakabilir.” açıklamasında bulundu.
Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/european-firm-generate-power-nuclear-waste