Yapay Zeka
14/2/2025
Avrupa’nın yapay zeka (YZ) alanında lider kıtalardan biri olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde Avrupa Komisyonu’nun bu hedefe ulaşmak için üzerine düşeni yapacağını açıkladı.
Zirvede dünya çapındaki siyasi liderlere ve YZ girişimcilerine hitap eden von der Leyen, Avrupa’da YZ yatırımlarını teşvik etmek amacıyla InvestAI girişimini duyurdu. Bu girişim, kıta genelinde YZ yatırımları için 200 milyar euro mobilize etmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, Avrupa şirketleri ve yatırımcılarının zirve kapsamında sunduğu Avrupa YZ Şampiyonları Girişimi de bu hedefin bir parçası olacak.
Von der Leyen, Avrupa’nın YZ gelişimini hızlandırmak için YZ Gigafabrikaları kurulacağını açıkladı. Bu yeni girişim, İsviçre’nin Cenevre kentindeki CERN modelini temel alacak.
“CERN, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısına ev sahipliği yapıyor ve en parlak zihinlerin birlikte çalışmasını sağlıyor. YZ Gigafabrikalarımızda da aynı şeyi yapmak istiyoruz. Büyük ölçekli hesaplama gücü için altyapı sağlayacağız. Araştırmacılar, girişimciler ve yatırımcılar güçlerini birleştirecek. Dünyanın dört bir yanından yetenekleri bekliyoruz. Endüstriler iş birliği yaparak verilerini birleştirebilecek.” dedi.
Von der Leyen, Avrupa’nın süper bilgi işlem gücünü bilim insanları ve girişimcilerin hizmetine sunmak için son aylarda attıkları büyük adımlara dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sadece birkaç ay içinde 12 YZ fabrikası kurarak rekor kırdık. Bu fabrikalara 10 milyar euro yatırım yapıyoruz. Bu bir vaat değil, şu anda gerçekleşiyor. Dünyanın en büyük kamu YZ yatırımı olan bu proje, on kat daha fazla özel yatırımı da tetikleyecek.”
Von der Leyen, tüm bu girişimlerin Avrupa’nın "kendine özgü YZ yaklaşımı" çerçevesinde şekillendiğini belirtti. Bu yaklaşımın temel unsurlarını ise iş birliğine dayalı bir model, hızlı yayılabilen açık kaynak kullanımı ve Avrupa’nın eşsiz endüstriyel verileri ile üretim bilgisinin entegrasyonu olarak tanımladı.
Konuşmasının sonunda YZ’nin küresel etkisine vurgu yaparak Avrupa’nın bu teknolojiyi sadece kendi sınırları içinde değil, tüm dünya için geliştirmek istediğini söyledi:
“YZ insanlığa bir armağan olabilir. Ancak bu armağanın faydalarının yaygın ve erişilebilir olmasını sağlamalıyız. YZ’nin iyilik için bir güç olmasını istiyoruz. İş birliği içinde geliştirilen ve herkesin faydalandığı bir YZ hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ac_25_481