Teknoloji

12/5/2025

Apple, Gözlükler, Yeni Mac'ler ve YZ Sunucuları için Özel Çipler Geliştiriyor

Apple Inc.’in silikon tasarım ekibi, geleceğin cihazlarında kullanılacak yeni nesil çipler üzerinde çalışıyor. Bu cihazlar arasında şirketin ilk akıllı gözlüğü, daha güçlü Mac modelleri ve yapay zeka (YZ) sunucuları yer alıyor. Konuya yakın kaynaklara göre, Apple akıllı gözlükler için geliştirdiği çipte önemli ilerlemeler kaydetti. Bu adım, Apple’ın Meta Platforms Inc.’in sunduğu popüler Ray-Ban gözlüklerine rakip olacak kendi cihazı için çalışmaları hızlandırdığını gösteriyor.

Apple’ın silikon ekibi, özellikle 2020 yılında Intel Corp. işlemcilerini kendi geliştirdiği Mac çipleriyle değiştirmeye başlamasından bu yana, ürün geliştirme süreçlerinin kritik bir parçası haline geldi. Kaynaklara göre geliştirilmekte olan diğer yarı iletkenler, geleceğin Mac modelleri ve Apple Intelligence platformunu destekleyecek YZ sunucuları için kullanılacak. Cupertino, Kaliforniya merkezli Apple’dan konu hakkında yorum yapılmadı.

Apple’ın Gözlük Çipinde Enerji Verimliliği Ön Planda

Apple’ın gözlükler için geliştirdiği işlemci, enerji verimliliği yüksek bileşenleriyle bilinen Apple Watch çipleri temel alınarak tasarlanıyor. iPhone, iPad ve Mac gibi ürünlerde kullanılan daha fazla enerji tüketen bileşenlerden farklı olarak, bu çipte bazı parçalar çıkarılarak güç tüketimi daha da azaltıldı. Ayrıca, gözlükte planlanan çoklu kameraları kontrol edebilecek şekilde özel olarak tasarlanıyor.

Şirket, bu işlemcinin seri üretimine önümüzdeki yılın sonuna kadar veya 2027’de başlamayı hedefliyor. Eğer proje başarılı olursa, gözlüklerin önümüzdeki iki yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Apple’ın diğer önemli çiplerinde olduğu gibi, üretim ortağı Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. tarafından gerçekleştirilecek.

Apple, yıllardır hafif ve gün boyu kullanılabilir akıllı gözlükler geliştirmeye çalışıyor. Başlangıçta, gerçek dünya görüntüleri üzerine medya, bildirim ve uygulamalar yerleştiren artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini kullanma fikriyle yola çıkılmıştı. Ancak AR’nin pratik bir kullanım alanına ulaşması hâlâ yıllar alacak gibi görünüyor.

Bu süreçte, Meta gibi şirketler, fotoğraf çekebilen, ses çalabilen, telefon görüşmesi yapabilen ve sesli asistanla etkileşime girilebilen AR’siz akıllı gözlüklerle başarı yakaladı. Apple da bu pazara girmeyi planlıyor, ancak AR geliştirme çabalarını sürdürmeye devam ediyor. Şirket, geçen yıl çalışanlarıyla konsept üzerine kullanıcı araştırmaları gerçekleştirdi.

Apple, bu çalışmaları N401 kod adı altında yürütüyor ve bu, daha önce kullanılan N50 kod adından yakın zamanda değiştirildi. Bloomberg News’in haberine göre, CEO Tim Cook, gözlük pazarında Meta’yı geride bırakma konusunda kararlı. Öte yandan, Meta da agresif bir şekilde ilerliyor; yılın ilerleyen dönemlerinde ekranlı premium bir model piyasaya sürecek ve 2027 için ilk gerçek AR gözlüklerini planlıyor.

Apple, şu anda çevredeki ortamı tarayabilen ve YZ ile kullanıcılara yardımcı olabilen, AR’siz gözlükler üzerine çalışıyor. Bu, Meta’nın ürününe benzerlik gösteriyor ancak Apple hâlâ tam olarak nasıl bir yaklaşım benimseyeceğini belirlemeye çalışıyor. Şirketin, güçlü bir YZ teknolojisi geliştirmeden etkileyici bir YZ odaklı cihaz sunmasının mümkün olmadığını düşündüğü belirtiliyor.

Apple’ın Diğer YZ ve Donanım Çip Projeleri

Apple, gözlüklerin yanı sıra AirPods ve akıllı saatlerine kamera eklemeyi de araştırıyor. Bloomberg News’e göre, şirket Apple Watch için Nevis, AirPods için ise Glennie adı verilen kamera destekli özel çipler geliştiriyor ve bu çiplerin 2027 yılına kadar hazır olması hedefleniyor.

Halihazırda iPhone, görselleri analiz ederek bağlam sağlayan Visual Intelligence özelliğine sahip. Örneğin, kullanıcılar bir müzik afişini taradığında, etkinliğin detayları otomatik olarak takvime eklenebiliyor.

Daha büyük cihazlar için de çalışmalar sürüyor. Apple, M6 (Komodo) ve M7 (Borneo) adını taşıması muhtemel yeni Mac çipleri üzerinde çalışıyor. Ayrıca, Sotra kod adlı daha gelişmiş bir Mac çipi de geliştirilmekte. Şirket, M5 işlemcisini yıl sonuna kadar iPad Pro ve MacBook Pro modellerinde kullanmayı planlıyor.

YZ sunucuları için geliştirilen yeni çipler, Apple’ın bu alanda özel olarak tasarladığı ilk işlemciler olacak. Bu çipler, Apple Intelligence platformu için uzaktan işleme yapacak ve kullanıcılara bilgi aktaracak. Şu anda bu görev, yüksek performanslı Mac’lerde kullanılan M2 Ultra gibi çiplerle yürütülüyor. The Information’a göre, YZ sunucu projesi Broadcom Inc. iş birliğiyle geliştirilen özel bir bileşen kullanacak.

Söz konusu proje, Baltra kod adıyla anılıyor ve 2027’de tamamlanması planlanıyor. Apple, bu çiplerde mevcut M3 Ultra modeline kıyasla iki, dört veya sekiz kat daha fazla ana işlemci ve grafik çekirdeğine sahip varyantları değerlendiriyor. Bu gelişmiş yarı iletkenler, Apple’ın YZ hizmetlerini hızlandırıp güçlendirecek ve rekabette geri kaldığı alanlarda avantaj sağlamasına yardımcı olacak.

Apple’ın donanım teknolojileri grubu, Johny Srouji yönetiminde, daha uzak vadeli projeler üzerinde de çalışıyor. Örneğin, invaziv olmayan yöntemlerle kişinin glikoz seviyesini ölçebilen sensör ve çip sistemleri geliştiriliyor. Şirket, bu teknolojiyi gelecekteki Apple Watch modellerinde kullanmayı hedefliyor.

Şirketin ilk C1 modem çipini bu yıl iPhone 16e ile piyasaya sürmesinin ardından, 2025’te yüksek segmentli iPhone’lar için C2, sonrasında ise daha gelişmiş C3 modemler geliştirmeyi planladığı da Bloomberg News tarafından bildirildi.

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-08/apple-is-developing-specialized-chips-for-glasses-new-macs-and-ai-servers