Teknoloji

15/5/2025

Almanya Merkezli Helsing, İnsanlardan 40 Kat Daha Hızlı Sualtı Analizi Yapan Gözetleme Dronlarını Tanıttı

Almanya merkezli savunma teknolojileri şirketi Helsing, aylarca denizde kalabilen düşman denizaltılarını ve gemilerini tespit etmek için yapay zeka destekli bir sualtı drone gözetleme ağı geliştirdiğini duyurdu. Şirketin açıklamasına göre, bu sistemin merkezinde yer alan Lura adlı yapay zeka aracı, SG-1 Fathom dronlarından gelen verileri işleyerek tehditleri analiz ediyor.

Lura, geniş ölçekli bir akustik modele dayanarak çalışıyor ve deniz altındaki çeşitli tehditleri, yaydıkları imza seslere göre yüksek doğrulukla tespit edip sınıflandırabiliyor. Helsing, "Lura’nın bu modeli kullanması sayesinde, diğer yapay zeka modellerine kıyasla 10 kat daha sessiz akustik imzaları algılayabildiğini ve aynı sınıftaki gemiler arasında bile ayrım yapabildiğini" belirtiyor. Ayrıca, Lura’nın analiz hızı, insanlardan 40 kat daha hızlı olarak ifade ediliyor.

Gelişmiş donanmaya sahip birçok ülke, düşman gemilerinin pervane sistemlerinden yayılan akustik seslerden, su yüzeyinde bıraktıkları dalga formu ve kabarcık izlerine kadar çeşitli veriler toplayarak istihbarat elde ediyor. Uzmanlar, bu verileri karşılaştırarak denizdeki tehditleri tespit edebiliyor.

Helsing’in aktardığına göre, Fathom dronu sürü kabiliyetine sahip. Bu sayede, aynı anda yüzlercesi konuşlandırılarak geniş sualtı bölgelerinde üç aya kadar kesintisiz devriye görevini sürdürebiliyor.

Geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Portsmouth Deniz Üssünde sistemin bir gösterimi yapıldı. Şirket, bu yıl içinde teknolojiyi aktif olarak kullanıma sunmayı hedefliyor. Olası konuşlanma bölgeleri arasında Kuzey Denizi ve Baltık Denizi öne çıkıyor. Bu bölgeler, NATO’nun denizaltı altyapısını korumaya odaklanan Baltic Sentry görevinin yürütüldüğü alanlar arasında yer alıyor.

Ayrıca, NATO'nun İtalya’daki Denizcilik Araştırma ve Deney Merkezi tarafından geliştirilen Mainsail adlı yapay zeka yazılımı da denizdeki şüpheli gemileri belirlemek amacıyla test ediliyor. Mainsail, deniz trafiği gibi büyük hacimli verileri tarayarak otoritelerin sualtı istihbaratı toplamasını veya rotasından sapan tekneleri tespit etmesini sağlıyor.

Helsing’in kurucu ortağı ve eş CEO’su Gundbert Scherf, "Yapay zekayı sualtı ağlarının sınırlarına kadar taşıyarak okyanusları aydınlatacak ve güçlü bir Avrupa için rakiplerimizi caydıracağız." ifadeleriyle projelerinin vizyonunu dile getirdi.

Kaynak:https://www.defensenews.com/global/europe/2025/05/13/ai-company-helsing-unveils-swarming-underwater-surveillance-drones/