Teknoloji
23/7/2025
Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetiminde ve KFA Fuarcılık AŞ organizasyonuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen IDEF 2025'te, Anadolu Ajansı "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldı. Fuarda yerli ve milli üretim gücünü sergileyen Sarsılmaz, 300'ü aşkın ürün arasından geniş bir seçkiyle ulusal ve uluslararası katılımcıların karşısına çıktı.
Sarsılmaz’ın yüzde 50 ortağı olduğu, diğer yüzde 50 hissesi ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) ait olan TR Mekatronik, fuarda ATAK helikopterine entegre edilmek üzere geliştirilen 20 milimetre burun topunu tanıttı. TR Mekatronik Genel Müdürü Fatih Çevik, silah sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, sistemin 3 namlulu yapısıyla dakikada 750 atış kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Silah, helikopterin burun kısmına monte edilen hareketli bir taret sistemi üzerinde yer alıyor ve tüm yönelimleri ATAK helikopterinin atış kontrol sistemleriyle yönetiliyor.
Çevik, “Silahımız ATAK helikopteri üzerindeki optik hedefleme sistemi ya da pilot kafasındaki kask ile yönlendirilebilmekte ve etkili olarak kullanılabilmektedir yani dakikada 750 atım hızıyla pilotun baktığı noktaya saniyeler içinde yönlenerek yüksek isabet oranıyla hedefi etkisiz hale getirebiliyor.” ifadelerini kullanarak sistemin operasyonel etkinliğini vurguladı. Tüm tasarım ve üretim sürecinin Türk mühendislerince gerçekleştirildiğini belirten Çevik, kritik parçalardan biri olan namluların da dahil olduğu tüm bileşenlerin yerli imkânlarla üretildiğini, kaplama ve diğer teknik özelliklerin TR Mekatronik'in mühendislik altyapısını yansıttığını ifade etti.
Aynı sistem temel alınarak geliştirilen 6 namlulu varyant üzerinde de çalışmaların sürdüğünü aktaran Çevik, bu versiyonun dakikada 2.000 atıma ulaştığını, hava savunma sistemlerine entegre edildiğinde 3.000’in üzerinde atım yapmasının hedeflendiğini ve hem yakın hava savunma hem de hava aracı ana silahı olarak kullanılabileceğini söyledi.
Yurt dışı pazarlara yönelik hedeflere de değinen Çevik, ATAK helikopterine entegre edilen 3 namlulu sistemin ihracatının gerçekleştirildiğini ve sistemin hâlihazırda yurt dışında aktif kullanımda olduğunu kaydetti. Çevik, “Buradaki avantajlarımız, bir benzer muadil sistemler dünya pazarında var ama bir teknolojinin son noktasındaki alt elemanları kullanarak bu sistemleri bütünlediğimiz ve tasarımlarımızı gerçekleştirdiğimiz için aslında yeni nesil, daha uzun ömürlü, bakım maliyetleri daha az sistemler elde etmiş oluyoruz. Bununla da küresel pazarlarda ön planda olmak istiyoruz.” açıklamasıyla küresel rekabet vizyonunu ortaya koydu.
Çevik ayrıca, NATO standartlarında 25x137 milimetre mühimmat kullanan 25 mm kara topunun, çift beslemeli yapıya sahip olduğunu ve aynı kulede iki farklı mühimmat türüyle çalışabildiğini belirtti. Bu sistemin hem uzaktan komutalı hem de insanlı kulelere entegre edilebildiğini, ayrıca deniz platformlarında açık alanda kullanılabilecek taret sistemlerine de uygun olduğunu aktardı. Tüm tasarım, üretim ve bileşenlerin TR Mekatronik bünyesinde yerli imkanlarla geliştirildiğini belirten Çevik, iki yıllık prototip sürecinin ardından seri üretime geçildiğini de duyurdu.
Yeni geliştirilen 30 mm kara topuna da değinen Çevik, sistemin 30x173 mm mühimmat ile çalışacağını, kullanıcıların mühimmat tipini uzaktan seçebileceğini ve zırh delici ile yüksek infilaklı mühimmatlar arasında hedefe göre geçiş yapılabileceğini açıkladı. Kara ve deniz platformlarına entegre edilebilecek olan sistemin atışlı testlerinin yıl sonunda başlayacağını da ekledi.
Sarsılmaz'ın iştirakleri arasında yer alan LA2 Dynamics Mühendislik AŞ Genel Müdürü Aziz Karaş, şirketin insansız kara sistemleri konusundaki çalışmalarına dair bilgiler verdi. Karaş, Sarsılmaz bünyesinde geliştirilen dört bacaklı robotların, silahların uzaktan komuta edilmesine benzer görevler üstlendiğini ve hareketli birer platform olarak kullanıldığını belirtti.
Karaş, “Mesela bir mağara operasyonu yapılacak diyelim veya siz askerinizi veya kolluk kuvvetinizi riskli bir yere göndermek istemiyorsunuz. İşte bu robot vasıtasıyla oraya erişip oradan görüntü alabilirsiniz. Hedef alanın üç boyutlu haritasını çıkarabilirsiniz.” diyerek bu robotların hem keşif hem de operasyon öncesi analizlerde nasıl kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca bu sistemlere patlayıcı yerleştirme veya silah entegrasyonu gibi görev yüklerinin de tanımlanabileceğini, tüm bu fonksiyonların robotun taşıma kapasitesiyle ilişkili olduğunu ifade etti.
Küçük boyutlu modellerin fuarda sergilendiğini söyleyen Karaş, daha büyük ve gelişmiş robotların geliştirme sürecinin tamamlandığını ve üretim aşamasına geçildiğini müjdeledi. Karaş’ın aktardığına göre, insan hayatının riske giremeyeceği durumlarda bu tür insansız kara robotları, güvenli ve etkili çözüm sunan yeni nesil platformlar olarak ön plana çıkıyor.