En Son Haberler
25/11/2024
Japonya 2030 yılına kadar sınırsız enerji elde etmek için FAST füzyon projesini başlattı.
Raporlara göre, Gelişmiş Süper İletken Tokamak ile Füzyon (FAST) projesi, elektrik üretimi ve yakıt teknolojileri de dahil olmak üzere enerji dönüşümünü birleştiren entegre bir füzyon enerji sistemini göstermeyi amaçlıyor.
Proje kapsamında, köklü verileri ve ölçeklenebilirliği nedeniyle bir tokamak konfigürasyonu seçilecektir.
Proje, ticari füzyon enerji santrallerine giden yolda kalan teknik zorlukları ele almayı amaçlıyor.
Plan, yüksek sıcaklıkta süper iletken (HTS) bobinleri kullanmak ve daha geleneksel, daha büyük tokamaklara kıyasla kompakt bir boyutta yüksek basınçlı plazmalar üretmek için düşük en-boy oranlı tokamak seçmektir. Cihaz boyutunun küçültülmesi aynı zamanda üretim sürelerinin ve maliyetlerinin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır.
Bu cihaz, HTS bobinleri, yeni düşük aktivasyon malzemeleri ve deniz suyundan döteryum üretimi gibi yeni teknolojiler kullanılarak çalışacaktır. FAST, hem yurt içinde hem de yurt dışında kamu ve özel sektörden çok çeşitli ortaklarla işbirliği içinde yürütülecektir.
Proje, sürekli yanan bir plazma elde etmeyi, enerjiyi çıkarmayı ve dönüştürmeyi, trityum yakıt döngüsünü göstermeyi ve sistem entegrasyonu ve güvenliğini sağlamayı içermektedir.
“FAST, bir plazmadan füzyon enerjisi elde ederken aynı zamanda plazmanın sürdürülebilirliğini bütünsel olarak gösteren ve mühendislik zorluklarını ele alan dünyanın ilk girişimidir. Proje, 2030'lara kadar füzyon enerjisinden elektrik üretimini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir” denildi.
Sistem 50 MW ila 100 MW güç üretimini ve 1000 saniyelik D-T füzyon yanması deşarj süresini hedeflemektedir. Yüksek sıcaklık battaniyeleri, termal güç ve nötronlar için çok amaçlı kullanımların test edilmesini sağlar. World Nuclear News'in haberine göre, cihazın toplam 1000 saat tam güçle çalışması planlanıyor.
“FAST, füzyon plazmaları ve enerji üretimi ile ilgili kapsamlı teknik testler yapmak üzere tasarlanmış bir cihazdır. Yalnızca Japonya'daki prototiplerin geliştirilmesine değil, aynı zamanda dünya çapında çeşitli füzyon yaklaşımlarının güvenli ve hızlandırılmış bir şekilde ilerlemesine de katkıda bulunacaktır.”
Plazma araştırmacıları ve enerji santrali mühendisliği araştırmacılarından oluşan bir kavramsal tasarım ekibi kurulacak ve ön tasarımın 2025 yılına kadar tamamlanması beklenmektedir.