Teknoloji
18/4/2025
Harvard Microrobotics Laboratory tarafından geliştirilen ve böcek benzeri uçuş yetenekleriyle bilinen RoboBee, şimdiye kadarki en güvenilir iniş sistemine kavuştu. John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu'ndan (SEAS) Robert Wood liderliğindeki ekip, robotu doğadan ilham alarak turna sineğinin zarif inişlerinden esinlenilen uzun ve eklemli bacaklarla donattı. Science Robotics dergisinde yayımlanan ve dergi kapağında yer alan çalışma, RoboBee’nin havadan yere geçişini büyük ölçüde iyileştirdi.
Yeni eklemli bacak sistemi ve güncellenmiş kontrolör, robotun yaklaşma sırasında yavaşlamasını sağlarken nazik bir inişle yere temas etmesine olanak tanıyor. Bu sayede, uçuş için kullanılan ve dış etkilerle kolayca zarar görebilen piezoelektrik aktüatörlerin korunması sağlanıyor. Yalnızca 0.1 gram ağırlığında ve 3 santimetre kanat açıklığına sahip olan RoboBee’nin daha önceki sürümleri, helikopter pervanelerine benzer şekilde yere yakın uçuşlarda oluşan hava girdapları nedeniyle ciddi kararsızlıklar yaşamıştı.
“Daha önce yere iniş yapmamız gerektiğinde, aracı biraz yukarıda kapatır ve düşmesini umut ederdik.” diyen çalışmanın araştırmacısı Christian Chan, robotun mekanik yeniden tasarım sürecini yönetti. Kontrol sistemi ise, Purdue Üniversitesi’nde görev yapan diğer ortak yazar Nak-seung Patrick Hyun tarafından geliştirildi. Hyun, RoboBee’yi hem yaprak hem de sert yüzeylere iniş testlerine tabi tuttu. “Herhangi bir hava aracının başarılı inişi, yüzeye yaklaşırken hızın minimuma indirilmesine ve temas sonrası enerjinin hızlı şekilde dağıtılmasına bağlıdır.” dedi.
Takım, doğadan ilhamla farklı bacak mimarileri üzerine prototipler geliştirdi ve Harvard Doğa Tarihi Müzesi verilerinden de yararlanarak turna sineğinin eklemli bacaklarına benzer bir yapı üzerinde karar kıldı. Bu sayede iniş sırasında enerjiyi emme kapasitesi artırıldı. Araştırmacı Alyssa Hernandez, böcek hareketi üzerine doktora çalışması yürütmüş bir biyolog olarak projeye katkı sundu. “RoboBee, biyoloji ve robotik arasındaki kesişimi araştırmak için mükemmel bir platform.” diyen Hernandez, bu tür platformların biyomekanik hipotezleri test etmek açısından da önemli araçlar sunduğunu belirtti.
RoboBee hâlen dış kontrol sistemlerine bağlı olarak çalışıyor, ancak ekip ilerleyen dönemde robotun kendi üzerinde güç, kontrol ve algılama sistemlerini barındırması için çalışmalara devam edecek. “Uzun vadeli hedefimiz tam otonomi; ancak kısa vadede elektriksel ve mekanik zorlukları bağlı sistemlerle çözmeye çalışıyoruz.” diyen Wood, iniş güvenliğinin bu tethere bağlılık durumunun ortadan kaldırılması için kritik olduğunu vurguladı.
Çevresel izleme, afet gözetimi ve yapay tozlaşma gibi alanlarda potansiyel uygulamaları olan RoboBee, gelecekte dikey tarım ortamlarında uçan robot sürüleriyle görev yapabilecek donanıma ulaşabilir. Chan’in favori kullanım senaryosu ise, RoboBee’nin yapay polen taşıyıcı olarak tarım alanlarında kullanılması.
Kaynak:https://seas.harvard.edu/news/2025/04/robobee-comes-landing