Yapay Zeka
10/7/2024
Yeni bir ankete göre Çin, üretken yapay zekayı benimseme konusunda dünyaya öncülük ediyor; bu da ülkenin, ABD merkezli OpenAI'nin ChatGPT'sinin 2022'nin sonlarında piyasaya sürülmesinin ardından küresel ilgi gören teknolojide ilerleme kaydettiğinin son işareti.
ABD'li yapay zeka ve analitik yazılım şirketi SAS ve Coleman Parkes Research tarafından dünya çapında sektörlerdeki 1.600 karar vericiyle yapılan bir ankette, Çinli katılımcıların %83'ü ChatGPT'nin temelini oluşturan teknoloji olan üretken yapay zekayı kullandıklarını söyledi.
Bu oran, ankete katılanların %65'inin GenAI'yi benimsediğini söylediği Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere, ankete katılan diğer 16 ülke ve bölgeden daha yüksekti.
Küresel ortalama ise %54'tü.
Ankete katılan sektörler arasında bankacılık, sigorta, sağlık, telekomünikasyon, imalat, perakende ve enerji yer aldı.
Sonuçlar, Microsoft destekli OpenAI'nin Kasım 2022'de ChatGPT'yi piyasaya sürmesinin ardından ivme kazanan ve düzinelerce Çinli şirketi kendi versiyonlarını piyasaya sürmeye teşvik eden Çin'in jeneratif yapay zeka alanındaki hızlı ilerlemesinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan bir rapor, Çin'in 2014-2023 yılları arasında 38.000'den fazla patent başvurusunda bulunarak GenAI patent yarışında lider olduğunu ve aynı dönemde ABD'nin 6.276 patent başvurusunda bulunduğunu gösterdi.
OpenAI dahil olmak üzere önde gelen birçok uluslararası jeneratif yapay zeka hizmet sağlayıcısı Çin'de kısıtlamalarla karşı karşıya kalırken, ülke ByteDance gibi teknoloji devlerinden Zhipu gibi girişimlere kadar güçlü bir yerli endüstri geliştirdi.
SAS raporunda ayrıca, Çin'in "üretken YZ araçları için tartışmalı ancak yaygın olarak kullanılan bir kullanım alanı" olarak tanımladığı sürekli otomatik izlemede (CAM) dünya lideri olduğu belirtildi.
SAS'ın uygulamalı yapay zeka ve modelleme başkan yardımcısı Udo Sglavo, bu teknolojinin kullanıcıların faaliyetleri, davranışları ve iletişimleri hakkında büyük miktarda veri toplayıp analiz edebildiğini, bunun da toplanan verilerin kapsamı veya nasıl kullanıldığından haberdar olmadıkları için gizlilik ihlallerine yol açabileceğini söyledi.
Sglavo, "CAM'de kullanılan algoritmalar ve süreçler genellikle tescillidir ve şeffaf değildir," diye ekledi.
"Bu durum, CAM kullanan kuruluşların yanlış kullanım veya hatalardan sorumlu tutulmasını zorlaştırabilir."
Sglavo sözlerine şöyle devam etti: "Çin'in CAM alanındaki ilerlemeleri, yapay zeka ve gözetim teknolojilerinde küresel bir lider olma yönündeki daha geniş stratejisine katkıda bulunuyor."