Yapay Zeka Uygulamaları
23/7/2025
Amazon, yapay zeka destekli giyilebilir cihazlar geliştiren girişim şirketi Bee’yi satın aldı. Satın alma haberi, Bee’nin kurucu ortağı Maria de Lourdes Zollo tarafından LinkedIn üzerinden paylaşıldı. Amazon, haberi TechCrunch'a doğruladı ancak anlaşmanın henüz tamamlanmadığını belirtti.
Bee, geçen yıl 7 milyon dolar yatırım toplamıştı ve iki farklı ürün geliştiriyor: bağımsız olarak çalışan, Fitbit benzeri bir bileklik (49,99 dolar fiyat etiketiyle satılıyor, ayrıca aylık 19 dolar abonelik ücreti bulunuyor) ve bir Apple Watch uygulaması. Cihazlar, kullanıcı manuel olarak sesi kapatmadıkça çevresindeki her şeyi kaydediyor. Amaç, konuşmaları dinleyerek hatırlatmalar ve yapılacaklar listesi oluşturmak.
Zollo, geçen yıl TechCrunch’a verdiği röportajda şirketin hedefini, kullanıcı hesapları ve bildirimlerine erişim sağlayabilen bir “bulut telefonu” yaratmak olarak tanımlamıştı. Bu sayede kişisel Bee cihazının kullanıcıya etkinlik hatırlatmaları göndermesi veya mesaj yollaması mümkün hale geliyor.
Bee, internet sitesinde kendisini şu sözlerle tanıtıyor: “Herkesin, bir araçtan çok güvenilir bir yoldaş gibi hissedilen kişisel, çevresel zekaya erişimi olması gerektiğine inanıyoruz. Hatırlamanıza, düşünmenize ve dünyada daha özgürce hareket etmenize yardımcı olan bir zeka.”
Rabbit ve Humane AI gibi başka şirketler de benzer yapay zeka destekli giyilebilir cihazlar üretmeye çalıştıysa da önemli bir başarı elde edemedi. Ancak Bee'nin 50 dolarlık fiyat etiketi, daha düşük maliyetli bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Örneğin başarısızlıkla sonuçlanan Humane AI Pin, 499 dolar fiyatla piyasaya sürülmüştü.
Amazon’dan bir sözcü, yaptığı açıklamada, Bee çalışanlarının Amazon bünyesinde çalışmaları için teklifler aldıklarını belirtti.
Söz konusu satın alma, Amazon’un sesli komutlarla çalışan Echo hoparlörleri gibi ev içi asistan ürünlerinden farklı olarak, giyilebilir yapay zeka cihazları geliştirmeye ilgi duyduğunu ortaya koyuyor. ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, kendi yapay zeka donanımı üzerinde çalışırken; Meta, yapay zekasını akıllı gözlüklerine entegre etmeye başladı. Apple’ın da yapay zeka destekli akıllı gözlükler üzerinde çalıştığı söylentiler arasında yer alıyor.
Çevrelerindeki her şeyi kaydeden bu tür cihazlar, doğal olarak güvenlik ve gizlilik risklerini de beraberinde getiriyor. Farklı şirketlerin ses kayıtlarını nasıl işlediği, sakladığı ve yapay zeka eğitimi için kullanıp kullanmadığı politikalarına göre değişiklik gösterebiliyor.
Bee'nin mevcut gizlilik politikalarına göre, kullanıcılar verilerini istedikleri zaman silebiliyor. Şirket, ses kayıtlarının saklanmadığını, depolanmadığını ve yapay zeka eğitimi için kullanılmadığını belirtiyor. Ancak, uygulama, kullanıcısıyla ilgili öğrendiği verileri saklıyor; böylece asistan olarak işlev gösterebiliyor.
Bee daha önce, yalnızca sözlü rıza veren kişilerin seslerinin kaydedileceğini belirtmişti. Ayrıca, kullanıcıların konuya veya konuma göre öğrenmeyi otomatik olarak durduracak sınırlar tanımlayabilmesine olanak sağlayacak bir özellik üzerinde çalıştığını da ifade etmişti. Şirket, aynı zamanda, verilerin bulut yerine cihaz üzerinde işlenmesini sağlayan bir yapay zeka altyapısı inşa etmeyi planladığını da bildirdi; bu yaklaşım, genellikle gizlilik açısından daha az riskli kabul ediliyor fakat Bee'nin Amazon’a entegrasyon sürecinde bahsi geçen politikaların değişip değişmeyeceği henüz netlik kazanmış değil. Amazon’un kullanıcı verilerini işleme konusundaki geçmişi ise karışık bir tablo sunuyor. Daha önce Amazon, Ring güvenlik kameralarına ait görüntüleri, cihaz sahiplerinin izni ya da herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın emniyet birimleriyle paylaştığı için kamuoyunda eleştirilmişti. Ring, 2023 yılında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından çalışanlarının müşteri videolarına sınırsız erişimi olduğu gerekçesiyle açılan davayı da uzlaşma yoluyla kapatmıştı.