Teknoloji
25/4/2025
ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanı Amiral Samuel Paparo, Çin’in savaş gemisi üretiminde ABD’yi şaşırtıcı bir oranda geride bıraktığını belirtti. Paparo’nun geçen hafta ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamalarda Çin’in bölgedeki yükselen askeri kapasitesi ve Washington’a oluşturduğu stratejik tehdit ön plana çıktı.
Paparo, Çin’in deniz muharebe gemilerini üretme oranının ABD’ye kıyasla 6’ya 1.8 olduğunu, yani yaklaşık üç kat fazla savaş gemisi ürettiğini söyledi. “Ve konuştuğumuz her askeri unsur için benzer oranları gösterebilirim.” dedi. Savaş uçakları üretiminde de Çin’in ABD’ye oranla 1.2 kat daha fazla üretim yaptığına dikkat çekti.
Amiral Paparo, Çin’in askeri yapılanmasının son 20 yılda 10 ila 15 kat arttığını belirterek, bu hızlı büyümenin son yıllarda olağanüstü bir seviyeye ulaştığını ifade etti. “Görevimin tamamını Çin’in olası eylemlerini planlamaya ve öngörmeye ayırıyorum” sözleriyle Pekin’in askeri hamlelerinin ABD ordusundaki öncelikli tehditler arasında yer aldığını vurguladı.
Komiteye sunduğu resmi açıklamada Paparo, Çin’in “benzeri görülmemiş bir askeri modernizasyon süreci yürüttüğünü ve giderek daha saldırgan davranışlar sergilediğini” ifade etti. Bu modernizasyon sürecinin yalnızca ordunun niceliksel büyümesiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda yapay zeka, hipersonik ve gelişmiş füze sistemleri ile uzay temelli yetenekler gibi ileri teknolojilerin geliştirilmesiyle desteklendiğini belirtti. “Çin, yalnızca bu kritik teknolojilerde değil, askeri sanayi ekosistemine dair tüm alanlarda ABD’yi test etme konusunda da önde” dedi.
Paparo, Çin’in artan savaş kabiliyetinin bölgede daha iddialı ve saldırgan davranışları beraberinde getirdiğini de vurguladı. Bu durumun özellikle Güney Çin Denizi’nde Filipinler’le yaşanan gerilimlerde, Tayvan çevresindeki faaliyetlerde ve diğer bölgesel çekişmelerde açık şekilde görüldüğünü söyledi.
Amiral, Çin’in Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikatların yalnızca birer güç gösterisi olmadığını, aksine “zorla birleşmenin provasına dönüşen” ciddi operasyonlar haline geldiğini belirtti. Çin Komünist Partisi lideri Şi Cinping’in, görevi boyunca askeri reform, yapılanma ve modernizasyonu en üst düzey öncelikler olarak ele aldığını hatırlatan Paparo, Çin’in Tayvan’a müdahale kapasitesi kazanmak, ordusunu tam anlamıyla modernleştirmek ve küresel ölçekte güçlü bir askeri güç olmak için belirli hedef tarihler koyduğunu, bu tarihlerden bazılarının artık yaklaşmakta olduğunu ifade etti. Ancak Paparo, Çin ordusunda yolsuzluk ve usulsüzlüklerin yaygın olduğuna dair iddiaların hedeflerin gerçekleşme ihtimali üzerinde soru işaretleri doğurduğunu da sözlerine ekledi. Yine de, “ABD’nin bu ihtimale güvenerek hareket etme lüksü yok.” dedi.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri uzun süredir Çin’in deniz filosu, hava gücü ve füze kabiliyetlerini güçlendirme çabalarını dikkatle izliyor. Çin’in hızlı üretim kapasitesine sahip tersanelerinde, yüzey muharebe gemileri ve uçak gemileri dahil olmak üzere büyük savaş gemilerinin yüksek hızla üretildiği kaydedildi. Çin, dünyanın en büyük donanmasına ve en yüksek üretim kapasitesine sahip gemi inşa endüstrisine sahip durumda.
Öte yandan, ABD'nin gemi üretim sektörü yıllar içinde gerilemiş durumda. Yeniden canlandırma yönünde girişimler bulunsa da uzmanlara ve yetkililere göre söz konusu sorunlar kısa vadede çözülecek gibi görünmüyor. Paparo ve bazı savunma uzmanları, ABD'nin eksiklerini insansız sistemlerle kapatabileceğini düşünüyor. Pentagon, ekonomik ve çok sayıda üretilebilecek insansız hava ve deniz araçlarını geliştirme yönünde çalışıyor. Ancak bu çalışmalar da henüz tam anlamıyla hayata geçmiş değil.
Kaynak:https://www.businessinsider.com/china-outpacing-us-shipbuilding-top-indopacom-admiral-says-2025-4