Teknoloji
16/4/2025
Çinli bilim insanları, ülkenin orta ve kuzeydoğusunda potansiyel olarak rekor kırabilecek büyüklükte, her biri 1.000 tonluk iki yeni altın rezervi keşfettiklerini açıkladı. Gelişmiş keşif teknolojilerinin kullanılmasıyla daha fazla rezervin bulunabileceği ifade ediliyor.
Eğer doğrulanırsa, bu rezervler dünya çapındaki en büyük altın yatakları arasında yer alabilir ve hatta Güney Afrika’daki bilinen en büyük altın rezervlerini bile geride bırakabilir. Çin Altın Birliği’ne göre Çin, geçen yıl 377 ton üretimle dünyanın en büyük altın cevheri üreticisi konumundaydı. Ancak Çin, kanıtlanmış altın rezervleri bakımından Güney Afrika, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.
Altın yalnızca finansal sistemleri itibari para birimlerinin kırılganlıklarına karşı koruma aracı olarak değil, aynı zamanda elektronik ve hatta uzay bileşenlerinin geliştirilmesinde de kullanılıyor.
Bazı uzmanlar, rezerv tahminlerine temkinli yaklaşsa da, iki büyük altın rezervinin keşfi, Çin’in üretim hızını korumasına ve potansiyel bir üretim düşüşünü önlemesine yardımcı olabilir.
İlk rezervin keşfi, Kasım ayında Çin’in orta kesimindeki Hunan eyaletinin jeoloji bürosu tarafından duyurulmuştu. Büro, 1.000 tondan fazla altın içeren süper büyük bir altın yatağı bulunduğunu ve bunun değerinin 600 milyar yuanı (yaklaşık 83 milyar ABD doları) aşabileceğini açıklamıştı. Jeoloji bürosundan bir yetkili, Çin devlet medyasına verdiği demeçte, keşfin yeni prospeksiyon teknolojileri sayesinde mümkün olduğunu belirtti. Bu teknolojiler arasında üç boyutlu jeolojik izleme de yer alıyor.
Yaklaşık aynı dönemde, kuzeydoğudaki Liaoning eyaletinde de benzer bir keşif yapıldı. Buradaki altın rezervinin keşfi de yeni arama stratejileriyle mümkün oldu. Liaoning’deki devasa Dadonggou altın yatağı hakkında hazırlanan ve rezervin yaklaşık 1.000 ton altın içerdiğini belirten bilimsel makale, Hunan’daki keşif duyurusunun hemen ertesi günü China Mining Magazine’e gönderildi ve Ocak ayında yayımlandı.
3.000 metreden fazla doğu-batı, 2.500 metreden fazla kuzey-güney yönünde uzanan rezerv, dünyanın en eski jeolojik yapılarından biri olan Kuzey Çin Kratonu üzerinde yer alıyor. Bölgede 1980’li yıllarda da altın aramaları yapılmış, ancak bulunan miktar sınırlı olduğu için sanayi açısından önemli görülmemişti.
2009 yılında yerel jeoloji biriminin yaptığı prospeksiyon çalışmaları, bölgedeki altın potansiyelinin daha yüksek olabileceğini gösterince, jeologlar keşif stratejilerini yeniden gözden geçirdi. Makalede, “2024 yılındaki yeni keşif turunda genel ve detaylı keşfin birleştirildiği bir yöntem benimsendi. Şu anda tüm sondaj deliklerinde cevher bulundu.” ifadeleri yer aldı.
Rezerv, düşük tenörlü altın sınıfına giriyor; yani çıkarılan her ton malzemedeki altın oranı düşük. Ancak araştırma ekibi, ön testlerin altın geri kazanım oranının %65 ila %91 arasında olduğunu ve yatağın “kolay çıkarılabilir” özellik taşıdığını belirtti. Yüksek ekonomik potansiyele sahip olduğu vurgulandı. “Prospeksiyon, keşif ve rezerv araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi.” diyen ekip, son yıllarda Liaoning’de 430 tondan fazla kanıtlanmış altın rezervi tespit edildiğini aktardı.
Hunan’daki rezerv tahminleri, Wangu altın sahası altında yer alan ve toplamda 300 ton altın içeren 40’tan fazla altın damarı keşfedildikten sonra yapıldı. Çin medyasına göre bulgular, jeologların değerlendirmelerini şekillendirdi.
Uluslararası bir ticaret kuruluşu olan Dünya Altın Konseyi’nden bir uzman, madencilik sektörü yayın organı The Northern Miner’a yaptığı açıklamada, Hunan’daki tahmin için “umut verici görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Güney Afrika’nın kuzeydoğusundaki South Deep Altın Madeni, yaklaşık 1.000 tonluk kanıtlanmış rezerviyle hâlen dünyanın en büyük altın yatağı olarak biliniyor. Çin’deki rezervlerin bu eşiği aşıp aşamayacağı, daha fazla keşif çalışmasıyla netlik kazanacak.